Emilie Cardon is neurowetenschapper aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en bestudeert het symptoom van tinnitus en wat dit teweeg brengt in ons brein. Tijdens haar doctoraal onderzoek ontdekte ze dat tinnitus ervoor zorgt dat de hersenen minder goed reageren op externe prikkels. Ze liet proefpersonen met en zonder tinnitus luisteren naar verschillende tonen, en registreerde ondertussen welke elektrische activiteit dat in de hersenen teweegbracht. De hersenen geven op eender welk omgevingsgeluid wel enige reactie maar wanneer je een belangrijk en frappant geluid te horen krijgt, zullen je hersenen veel sterker reageren. En bij deze reactie speelt tinnitus duidelijk voor stoorzender. Zo werd duidelijk dat bij personen met tinnitus bepaalde hersenregio’s minder goed reageren op die belangrijke geluidsprikkels.
Het lijkt erop dat deze hersenregio’s de voorkeur geven aan tinnitus. Ons gehoorcentrum blijkt bijvoorbeeld zodanig in de ban van het tinnitusgeluid dat het minder adequaat reageert op belangrijke informatie van buitenaf. Maar ook andere regio’s van de hersenen worden door de tinnitus in beslag genomen. Zo vond werd hetzelfde patroon teruggevonden in de insula, een belangrijke emotionele kern, en de parahippocampus, een regio die een cruciale rol speelt bij het opslaan en oproepen van herinneringen. Het is dus niet verwonderlijk dat tinnitus vaak zo’n emotionele respons oproept, of dat personen met tinnitus soms concentratie- of geheugenproblemen ervaren: al die verschillende klachten kunnen verklaard worden door de invloed die tinnitus op de hersenen uitoefent.
Emilie doet dit onderzoek verder uit de doeken in een artikel van EOS dat je via volgende link kan lezen: https://www.eoswetenschap.eu/psyche-brein/tinnitus-betrapt-het-brein.
Comments